El NIRS aplicat a l’esport

El treball sistemàtic amb apneístes comença a ser molt important. El Dr. McKnight ha estat treballant juntament amb la Professora Erika Schagatay i el Professor Eric Mulder amb l’objectiu de comparar el cervell durant l’apnea de profunditat de les foques i comparar-lo amb el dels apneistes èlit, com a part d’un gran projecte de la Mid Sweden University. El millor apneísta de profunditat del món pot submergir-se fins als 130 metres de profunditat (rècord mundial actual) amb una sola alenada d’aire i tornar a la superfície. El maneig d’aquests submarinistes és fascinant i dóna molt per estudiar.

Per tal de poder estudiar-los, l’empresa Artinis va fabricar un sensor basat en el disseny del PortaSeal (estudi amb foques) que s’anomena PortaDiver. El PortaDiver va ser adaptat pel SMRU per adaptar-se a una carcassa impermeable i ara es pot engegar i controlar amb interruptors magnètics. Han demostrat que actua a pressions submarines equivalents a 100 m, cal dir que són estudis experimentals.

 El sensor es va reduir encara més de mida i pes, per fer-lo el més lleuger i suau possible per als submarinistes. A més, el dispositiu pot desar les dades a la memòria interna i, a continuació, es pot descarregar per Bluetooth des de l’allotjament impermeable un cop finalitzada la immersió. A les imatges es pot veure el sensor desgastat sota la capçalera de Miguel Lozano i Alexey Molchanov amb la unitat de control muntada a la part posterior del submarinista.

Els apneistes volen assolir una profunditat predefinida sota l’aigua amb una sola alenada aire, guiats per una línia vertical. Durant la primera part de la immersió neden activament baixant cap a la profunditat. L’equip PortaDiver es va provar a una profunditat de 100 metres on el bussejador gira i torna cap amunt, mantenint la respiració. L’equip de recerca de la Mid Sweden University sota la supervisió de la professora Erika Schagatay ha estat treballant amb els apneistes èlit des de fa diverses dècades. Actualment, el grup treballa amb els màxims exponents a nivell mundial, con són Alexey Molchanov i Miguel Lozano.

El PortaDiver dóna a conèixer la capacitat de mantenir-se sense respirar humana i, a més, la possible alta tolerància a la hipòxia. La respiració cèl·lular condueix inevitablement a la desaturació de la sang arterial, la qual cosa pot provocar que el submarinista perdi la consciència, anomenat síncope, el cervell es queda sense oxigen.

En aquest cas, aquests recents estudis no publicats encara de la Dra Schagatay i el Professosr Mulder ens poden aportar importants dades sobre el funcionament orgànic de l’organisme en apnea activa de profunditat.