El passat 8 d’octubre de 2019 vaig poder passar dos dies a les instal·lacions que té l’empresa Artinis a Elst (Holanda). Amb la idea de fer divulgació científica l’empresa Artinis facilita cursos d’introducció i perfeccionament de la tècnica del Near-Infrared Spectroscopy (NIRS).

L’objectiu de l’estada era perfeccionar la tècnica de funcionament i recollida de dades amb els aparells PortaMon i PortaLite, practicar i solucionar dubtes del programari Oxysoft i especialment veure com es podia fer per fer mesures dins l’aigua. Vam tenir ocasió de poder “empaquetar” el PortaMon al buit, colocar sobre el múscul i mesurar-ne la oximetria. En el meu cas el màxim interès està en la mesura en un apnea submàxima, per tant, en immobilitat total.

En l’estada, vaig coincidir amb més investigadors, bona part holandesos, belgues i alemanys però també americans, de la Universitat de Chicago. Les diferents línies d’investigació amb el NIRS són diverses però una part molt important vinculades a la investigació de l’estimulació cerebral i cognitiva amb aparells multicanal com el Brite o l’Oxymon.

Un agraïment al Sales Manager de Artinis, en Marco Dat, qui va donar la formació i amb qui vaig tenir ocasió de compartir interessants converses sobre la utilització del NIRS en apnea esportiva.

Més endavant us aniré explicant aspectes molt interessants sobre la utilització del NIRS que vaig aprendre en aquesta estada.