Funcions del NIRS

Què és l’Espectroscòpia d’Infraroig Proper?

L’Espectroscòpia d’Infraroig Proper o NIRS es basa principalment en dues característiques del teixit humà: la relativa transparència del teixit a la llum en el rang NIR i, segon, les característiques absorbents de la llum de l’hemoglobina. Mitjançant l’ús de diverses longituds d’ona diferents, es poden mostrar de manera contínua els canvis relatius a la concentració d’hemoglobina.

Utilitzant el principi NIRS, es pot monitoritzar el comportament de la hemoglobina total, oxihemoglobina i deoxihemoglobina de manera:

No invasiva

Assequible

Contínua

Al laboratori, o fora

Sense necessitat d’infraestructures especials

Per què el NIRS?

Totes les cèl·lules dels òrgans corporals tenen una necessitat constant i variable d’oxigen. Tot i això, els magatzems d’oxigen del cos són mínims. És essencial un subministrament constant i adequat d’oxigen als teixits a través de la circulació en venes i artèries. Qualsevol interferència amb l’oxigenació dels teixits portarà molt ràpidament a danys irreversibles.

L’oximetria òptica i, en particular, l’espectroscòpia d’infrarojos (NIRS), especialment, és una eina per avaluar l’estat d’oxigenació i l’hemodinàmica de diversos òrgans, per exemple el múscul i el cervell.